chcem byť slobodná ako nespútaný vietor...

Vegetariáni a želatínové cukríky

25. března 2011 v 19:45 | Billie Martnes |  Zdravie
Ste vegetariánkou a zároveň milovníčkou želatínových medvedíkov či iných želatínových pochúťok? Vedeli ste o tom, že vaše obľúbené cukríky a sladkosti možno v sebe ukrývajú aj kus "mäsa"?
Želatína
Keď sa pozrieme na vrecúška s pestrofarebnými želatínovými cukríkmi alebo inými sladkosťami zo želatíny, ani nás nenapadne, že by medzi týmito pochúťkami a mäsom mohla byť nejaká spojitosť. No často tu spojitosť je. Želatína je v prírodnom stave priehľadná tuhá látka bez chuti a vyrába sa z kolagénu, ktorý sa získava zo zvieracích koží, šliach, kĺbov a kostí. A tak napríklad vaše obľúbené želatínové medvedíky môžu byť vyrobené z bravčovej, hovädzej kože či iných "chutných" zvieracích orgánov a pozostatkov. Ešte vás neprešla chuť?


Vegetariáni to (ne-)vedia
Väčšina vegetariánov a vegánov (ľudia, ktorí nejedia žiadne potraviny živočíšneho pôvodu, teda ani mlieko či vajcia) o spojitosti želatínových pochúťok s mäsom vedia a preto takéto cukríky a sladkosti nejedia. Živočíšna želatína sa neraz objavuje aj v iných pokrmoch, než len v cukríkoch.
Napríklad v niektorých jogurtoch a jogurtových či zmrzlinových dezertoch, rôznych koláčoch s ovocným želé a podobne. Želatína býva tiež ukrytá v niektorých liekoch, takže aj tu si treba pozorne prečítať príbalovú informáciu.
Niektorí ľudia to neberú tak tragicky a želatínu nepovažujú za skutočné mäso. Navyše, želatína je podľa mnohých lekárov dobrá na kosti, kĺby či pre krásne a zdravé vlasy a nechty, takže sa dokonca jej konzumácia odporúča.
Pre vegetariánov je však zásadný fakt, že želatína je jednoducho odvodená z mŕtvych zvierat a z toho dôvodu je pre väčšinu vegetariánsky sa stravujúcich ľudí neprijateľná.
Alternatíva
Nie všetky želatínové pochúťky sú vyrobené zo želatíny získanej zo zvieracích koží, kostí či iných orgánov. Na trhu je dosť výrobkov, ktoré takúto želatínu neobsahujú a namiesto toho je v nich želatína rastlinného pôvodu. Ide o agar, čo je vlastne rastlinná látka získavaná z morských rias.
Tá je vhodná ako dokonalá náhrada živočíšnej želatíny a navyše je prospešná nášmu zdraviu. Keďže ide o rastlinnú želatínu, môžu ju konzumovať bez obáv aj vegetariáni.
Ak sa teda snažíte jesť len bezmäsitú stravu, potom treba čítať aj etikety na výrobkoch s obsahom želatíny a vyberať si také, ktoré neobsahujú želatínu "bravčového či hovädzieho" pôvodu, ale práve spomínanú rastlinnú želatínu
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 UplneZlo UplneZlo | 16. června 2012 v 7:37 | Reagovat

rovnako sa takto pouziva ako nahrada za zelatinu pektin, ktory je tiez z rastliniek :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama